Waar je ook heen gaat, je neemt je hemel en je hel altijd met je mee

Tao Meng

Sabine Noten

Sabine Noten (1962) is deskundige op het gebied van verliestrauma en familiesystemen. Ze ontwikkelde in haar werk als therapeut vanuit haar ervaringsdeskundigheid diepgaand begrip, kennis en inzicht over de complexiteit van gestapeld verlies en gestolde rouw. Al bijna 20 jaar begeleidt zij mensen rondom het thema verlies, liefde en rouw.

Sabine is directeur en één van de grondleggers van Opleidingen Land van Rouw. Zij deed onderzoek naar de invloed van verlies op zeer jonge leeftijd. De resultaten van dit kwalitatieve onderzoek staan beschreven in het boek: Stapeltjesverdriet. Ze is mede-auteur van het boek: Herbergen van Verlies.

‘Ik ben geboren in Swalmen (1962), als jongste in een traditioneel gezin met vier kinderen. Als adolescent verloor ik mijn ouders en in 1992 mijn eerste liefde, de vader van mijn twee oudste kinderen die toen nog heel klein waren. Inmiddels leef ik al meer dan 25 jaren samen met Wim van Lent en ben ik moeder van drie volwassen kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Verlies is het thema in zowel mijn persoonlijke als professionele leven. Het betekent (h)erkenning voor mijn oude wonden, telkens weer opnieuw. Mijn ervaringsdeskundigheid breng ik in daar waar het dienend is en zo ervaar ik het als een meerwaarde in mijn werk. Ik blijf leren van het leven en daarbij vind ik het belangrijk om regelmatig de juiste ‘voeding’ tot mij te nemen, zoals scholing, intervisie en supervisie. In het stilstaan komt de beweging en kan ik buigen voor mijn lot.’

Goed om te weten! Mijn begeleiding wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Als persoonlijk begeleider/trainer heb ik me verbonden met de Ethische Code van Phoenix Opleidingen. De Ethische Commissie bewaakt de kwaliteit van de beroepsgroep en stimuleert de professionalisering.

Als trainer sta ik geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

BTW-identificatienummer Stapeltjesverdriet: NL001872386B21
Ingeschreven bij de KvK te Nijmegen onder nummer: 09195157

Opleidingen

 • Professioneel werken met liefdesenergie – Piet en Marry Weisfelt
 • SCHIP-aanpak – Leoniek van der Maarel en Tineke Rodenburg
 • Bewegingen van de ziel – Wibe Veenbaas, Wietske Jansen Schoonhoven | Phoenix Opleidingen
 • Traumawerk – Bessel van der Kolk, Dr. Franz Ruppert, Margriet Wentink | Interakt, Gwen Timmer | Parabel
 • Relatietherapie – Wibe Veenbaas, Roni Kleingeld, Wietske Jansen-Schoonhoven | Phoenix Opleidingen
 • Regressie- en lijfwerk – Piet Weisfelt
 • Trainersopleiding – Wibe Veenbaas, Gwen Timmer, Roni Kleingeld | Phoenix Opleidingen
 • Aandachtgerichte Cognitieve Therapie – Noud de Haas
 • Focusing – René Maas
 • Maskermaker – Wibe Veenbaas, Henne Arnolt Verschuren, Jannie Veenbaas-Oomkes | Phoenix Opleidingen
 • Systemisch Werken – Wibe Veenbaas | Phoenix Opleidingen
 • Kunstzinnig Counselen – Academie Integrale Menswetenschappen SPSO
 • Professionele Communicatie – Wibe Veenbaas, Piet Weisfelt | Phoenix Opleidingen
 • Lerarenopleiding Gezondheidskunde en Huishoudkunde

Een vreemde pijn staat als een vorst te zingen in mijn oude wonden en ebt weer weg en vormt een korst

Neeltje Maria Min